sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Tim Feldmann – tanssijasta joogaohjaajaksi Miamiin

Tanskalainen Tim Feldmann kävi marraskuussa 2019 opettamassa kurssin astangajoogaa Auki Joogakoululla Tampereella. Hänen tietämyksensä ihmisvartalon liikelinjoista pohjaa hänen yli kymmenen vuotta kestäneeseen uraansa tanssijana ja koreografina. Tim kertoo, että hänen intohimonsa luovaa prosessia kohtaan siirtyi luonnollisesti tanssin maailmasta astangajoogaan, sillä hän ajattelee luovuuden ytimen ohjaavan myös fyysisellä tasolla jokaisen omaa harjoitusta.

 


Onnettomuus johdatti joogan pariin

Pari vuotta sen jälkeen, kun Tim oli valmistunut tanssikoulusta, hän joutui onnettomuuteen, jossa hän rikkoi suuren osan kehoaan. Oli vuosi 1993 ja hän asui silloin New Yorkissa, kun hänen ystävänsä tutustutti hänet jivamukti-joogaan. Kuntoutumiseen ja tanssin uudelleen aloittamiseen kului kaksi vuotta.
- Tuntui siltä, että vartaloni rakasti joogaa! Se auttoi murtuneita luita ja niveliä paranemaan syvemmällä tasolla. Harjoittelin jivamukti-tyylistä joogaa noin viisi vuotta, minkä jälkeen törmäsin Lino Mieleen Kööpenhaminassa. Hän ehdotti, että voisin harjoitella hänen kanssaan Suomessa. Niihin aikoihin Euroopassa oli kaksi tunnettua astangajoogan opettajaa, Lino Miele ja John Scott.

Vuonna 1999 alkoi Timin rakkaussuhde Suomeen ja hän alkoi harjoitella astangajoogaa täällä.
- Niihin aikoihin Petri Räisänen ja Juha Javanainen aloittivat astangajooga-yhteisön kehittämisen Helsingissä ja myös Frank Kappas alkoi harjoittaa joogaa. Suomen astangajooga-yhteisö oli pitkään suurin maailmassa.

Aikaisemmin Tim oli kokeillut joogan opettamista Kööpenhaminassa, mutta hänen ensimmäinen oikea opetustilanteensa oli Tampereella Frank Kappasin kanssa.
- Vierailin Tampereella ensimmäisen kerran vuoden 2001 tienoilla, jolloin Frank kysyi avustaisinko minä häntä astangajooga-tunnilla. Sanoin, että en tiedä yhtään mitä teen siellä, mutta Frank sanoi, että kyllä sinä tiedät, tulet vain ja autat minua. Joten oikeastaan kaikki mitä teen nyt alkoi täällä Tampereella Frankin kanssa. Frank Kappas on minun guruni, Tim nauraa.

Vuosina 2000 ja 2004 Tim harjoitteli Intiassa.
- Harjoiteltuani jonkin aikaa Linon kanssa oli selvää, että minun pitäisi mennä tapaamaan Pattabhi Joisia. Pelkäsin tapaamista fyysisten vammojeni vuoksi, koska olin kuullut Pattabhin olevan todella voimakas. Intiaan mennessä huomasin hänen olevan herrasmies, eikä aihetta pelkoon ollut. Näinä päivinä olemme kuitenkin saaneet kuulla, että hän myös ahdisteli opettaessaan joitain naisia seksuaalisesti. Tämä on hyvin surullinen totuus, jonka kanssa on vain opittava elämään.

Dalai Lama sanoo, että pitäisi kertoa ainoastaan miellyttävä totuus. Patanjali on myös puhunut valkoisen valheen puolesta sanoessaan, että väkivallattomuus on tärkeämpää kuin totuus.
- Tulkitsen tämän niin, että totuus pitää kertoa vain kun se on tarpeellinen. Totuutta ei tarvitse kertoa, kun se ei ole tarpeen. Esimerkiksi on hyvä, että Me too –liikkeen myötä on tullut ilmi ikäviä asioita, joita on salailtu liian pitkään. Jooga on vain sen vuoksi olemassa, jotta se olisi hyödyksi ihmisille.

2000-luvun alun joogapiireissä ajateltiin, että länsimäisellä fysioterapialla ja lääketieteellä ei ole mitään tekemistä joogan kanssa. Joogan ajateltiin toimivan jonkinlaisessa tyhjiössä, eristyksissä kaikesta muusta.
-  Koska minä tulin tanssin puolelta puhuin kehon linjauksen tekniikasta ja siitä kuinka keho toimii, millä on paljon yhteistä fysioterapian ja lääketieteen kanssa. Intiassa harjoitteli siihen aikaan monia ihmisiä, jotka ajattelivat ajatusteni olevan täysin asiaankuulumattomia. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin kaikki pitävät asiaa tärkeänä. Tekee sitä sitten jumppaa, joogaa tai tanssia se on se sama kone joka tekee liikkeet, mikä koostuu luista, nivelistä, energian kulkuväylistä jne. Se mitä jalan nosto pään taakse sitten tekeekään tunteellisessa, mentaalisessa ja henkisessä mielessä, niin siellä pohjalla on kuitenkin keho, joka on vain luita ja materiaa.

Timin tie astangajoogan opettamisen pariin oli kuitenkin pitkä ja vaati myös henkisiä voimavaroja.
-  Yhdysvalloissa oli enemmän mahdollisuuksia minulle joogan alalla ja vähemmän mahdollisuuksia tanssijana. Kärsin siihen aikaan myös työuupumuksesta. Työskentely koreografina on todella rankkaa ja olin valmis muutokseen, vaikka sain merkittävää tukea taiteen tekemiseen Tanskan hallitukselta.

Vuonna 2005 Tim teki elämässään täyskäännöksen ja muutti Miamiin silloisen tyttöystävänsä ja nykyisen vaimonsa Kino MacGregorin kanssa. Hän lopetti työnsä koreografina ja tanssijana ja ryhtyi opettamaan astangajoogaa. Vuodesta 2006 lähtien hän on opettanut yhdessä vaimonsa ja Matt Tashjianin kanssa perustamassaan Miami Life Centerissä ja myös muilla saleilla Miamissa.
- Joogan opettaminen lankesi minulle kuin luonnostaan. Ihmiset kyselivät, tulisinko minä opettamaan heitä, Tim sanoo.

 

Luominen on jatkuvaa meditointia

90-luvun puolivälissä Tanskan hallitus kiinnostui nykytanssista kasvavana taiteen lajina ja alkoi satsata siihen varoja samoihin aikoihin, kun Tim muutti New Yorkista takaisin Tanskaan. 1980-luvulla ja 90-luvun alussa hyväksi tanssiksi laskettiin lähinnä Tanskan kuninkaallinen baletti ja kaikki sen ulkopuolella tapahtuva oli vain ruohonjuuritason toimintaa.
- Olin asunut ja opiskellut New Yorkissa tanssijaksi ja koreografiksi ja työskennellyt tanssijana ympäri maailmaa. Olin yksi uuden sukupolven edustajista, joilla oli nykytanssin koulutus. Onnekseni muutin takaisin Tanskaan juuri 90-luvun puolivälissä, kun hallitus alkoi panostaa tanssiin.

Myöhemmin tanskalaisen nykytanssin rahoituksesta päättävä taho ryhtyi tukemaan tanssin viemistä Kööpenhaminan ulkopuolelle maakuntien kaupunkeihin, eikä Tim ollut kovin kiinnostunut siitä puolesta taiteen tekemistä. Hän oli kiinnostunut tanssin luovasta puolesta, ei niinkään organisatorisesta puolesta.
- Saadakseen oman teatterin täytyi muuttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, missä saisi paremmat tilat ja enemmän vastuuta, sekä työskennellä paikallisten yhteisöjen ja koulujen kanssa. En ollut kiinnostunut sellaisesta.

Timille kaikkein kiinnostavinta koreografin työssä oli se, kun sai mennä harjoitushuoneeseen ja luoda.
- Kaikki luomisen ulkopuolinen aktiviteetti: myynnin edistäminen, esittäminen jne. oli toissijaista minulle. Koin työn ajautuvan liian kauas todellisesta intohimostani, jos minun olisi pitänyt luomisen lisäksi hoitaa promootiota ja yhteydenpitoa paikallisiin yhteisöihin ja vielä yrittää vaikuttaa jotenkin päättäjiin.

Timin todellinen intohimo on luomisen prosessi, tila, jonka hän ajattelee sijaitsevan ihmisen sisällä.
- Ihmiskehon sisällä on luomisen ydin, todellinen omaperäisyys ilman yhdenmukaisuuden tarvetta. Siellä me olemme ainutlaatuisia ja se, mitä sieltä syntyy on korvaamatonta. Siihen tilaan pääseminen on jatkuvaa meditointia ja siellä pitää viettää aikaa. Se, mitä muut ihmiset ajattelevat työstäsi tai miten saat työsi lävitse valtiollisella tasolla, on hyvin toisenlainen prosessi.  

Tim on siirtänyt tarpeensa luoda tanssin alueelta joogan pariin.
- Koreografina halusin tehdä lähes tieteellistä tutkimusta luovalla tasolla, se ruokki sieluani ja ruokkii yhä! Samasta syystä tahdon myös harjoittaa joogaa, koska harjoituksella tavoittaa meditatiivisen tilan, jossa voi saavuttaa syvällisen yhteyden autenttiseen itseensä. Se tila on virvoittava, parantava ja terveellinen ihmiselle ja mahdollisesti myös ikuiselle sielulle, en ole varma onko sellaista olemassa, Tim naurahtaa.

 

Luova ydin

Tim ajattelee, että joogan chakra muladhara ja siellä tapahtuva toiminto mula bandha ja luovan toiminnan keskus ovat yksi ja sama asia.
- Luova ydin on jokaisen ihmisen alku. Joogassa puhutaan muladhara-chakrasta tai toiminnasta keskilantion alueella. Muladharan alueella käytetään mula bandhaa, mikä on juurruttava toiminto tai side. Tämä on myös se paikka, missä ihminen saa biologisesti alkunsa sikiöstä. Joogassa siis työskennellään sen nimenomaisen fyysisen kohdan kanssa, mikä on kaiken luomisen alku.

Timiä harmittaa se, että hän näkee joskus kursseja, joilla opetetaan mainosten perusteella mula bandhan saloja. Hänen mielestään mula bandhan toiminnassa ei ole mitään erityisen salaista tai mystistä. Tim kokee tiedon mystifioinnin johtavan autoritääriseen tapaan jakaa tietoa vastakohtana asioiden avoimelle pohtimiselle.
- Minusta se on aivan selvää, mikä mula bandha on ja ajattelen, että ihmisille on mahdollista antaa fyysinen kokemus siitä, miten bandhat toimivat. Pilateksessa sitä kutsutaan lantionpohjaksi ja fyysisellä tasolla joogassa ja pilateksessa puhutaankin samasta asiasta. Joogassa on kuitenkin myös energeettinen puoli ja sen kanssa ei työskennellä fysioterapiassa tai pilateksessa. Alue on jossain määrin esoteerinen, vaikka se on syntynyt loogisesta tarpeesta ymmärtää, mikä keho on ja keitä me olemme.   

Klassinen intialainen ajatus ihmisestä on syntynyt ihmisen sisäistä maailmaa tarkkailemalla, kun taas länsimaisessa ajattelussa on perinteisesti tutkittu ulkoisia ja materiaalisia asioita. Molemmat ajattelutavat ovat tärkeitä ja yhtä aikaa olemassa.
- Mula bandhan toiminta ei ole salaisuus. Kaikella mitä me opimme on oma logiikkansa. Opettelen nykyisin ajamaan moottoripyörää ja ajamiseen liittyy toimintaperiaate, jota kutsutaan vastaohjaukseksi. Vastaohjaus tarkoittaa sitä, että ohjaustankoa täytyy työntää vastakkaiseen suuntaan kuin mihin haluaa ajaa. Aluksi se tuntui täysin epäloogiselta, mutta kun asiaa ryhtyi opiskelemaan sen logiikka paljastui.

 
Joogan ja taiteen suhteesta
Joogassa pyritään kohti mielenrauhaa ja taiteella taas pyritään herättämään ihmisissä erilaisia positiivisia ja negatiivisia tunteita, mikä vaikuttaa äkkiseltään ristiriitaiselta.
- Joogassa pyritään tilaan, jossa citta mieli valaistuu ja kokee syvää rauhallisuutta. Ulkoisen ja sisäisen rauhallisuuden tunteen voi joskus sekoittaa keskenään. Joogan tuoma rauhan tunne koetaan syvällä tasolla. Voimme siis olla todella intohimoisia ihmisiä ja silti sisäisesti tyyniä ja hiljaa ja myös vaikuttaa sillä tavoin ympäristöömme.

Aikaisemmalla urallaan tanssijana Tim tavoitteli taidetta samalla tavoin kuin hän tavoittelee joogaa nykyisin. Joogan ja taiteen tekemisen päämäärillä on kuitenkin myös eroja.
- Joku sanoi joskus, että 90% kaikesta taiteesta rakentuu vihasta, Tim nauraa. Ajattelen, että joogaamalla pyritään pääsemään tunteita aiheuttavan alueen toiselle puolelle. Toisaalta vaikka taide perustuisi vihan kuvaamiselle, itse teos saattaa lopulta olla kaunis ja elää kauemmin kuin tekijänsä. Siinä mielessä myös taide ylittää tunteiden rajoja. Joogassa pyritään liikkumaan tunteiden valtakunnan lävitse, eikä sitä aluetta pidetä lopullisena ymmärryksenä maailmasta.

Julkaistu joogalehti Anandassa 2/2020
Joogalehti Ananda Facebookissa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti